Sådan bliver man en bedre skribent

Sådan bliver man en bedre skribent

Jeg har i dag læst et utal af ansøgninger fra skrivelystne mennesker, som gerne vil med på vores hold af freelancere.  For at komme i betragtning skal skribenterne skrive et par små, meget frie opgaver. På baggrund af opgaverne giver jeg en tilbagemelding, som guider den nye skribent i retning af vores kunders ønsker og behov. På den måde bliver vores skribenter dygtigere.

Én af skribenterne sendte følgende korte blogindlæg fra en opdigtet rejseoplevelse:

I dag havde jeg en vanvittig oplevelse. Det er tredje dag på vores ferie i Skotland, og den trange plads i den lille feriehytte, der eliminerer privatlivet og muligheden for lidt fred og ro, fik bølgerne til at gå højt mellem min storesøster og min mor. Jeg orkede ikke larmen, så jeg gik ned til Loch Ness for at finde fred ved bredden.

Jeg har aldrig været særlig betaget af naturen. Havde jeg valgt feriedestinationen, havde jeg foretrukket, at vi var endt i en metropol, hvor der skete lidt mere, men der skete noget magisk ved søen. Solen var på vej ned ude i horisonten, og pludselig følte jeg, at jeg blev ét med min omverden. Jeg mærkede søens blanke ro dybt inde i mig. Jeg hørte den blide vinds hvisken. Jeg kiggede op og så, hvordan himlen indeholdt tusinde farver. Dette øjeblik viste og skreg om livets smukke mangfoldighed i et splitsekund. Jeg følte mig mere i live end nogensinde. Jeg følte mig som jeget i Schack Staffeldts digt ”Indvielsen”.

Nu sidder jeg på mit værelse og længes tilbage efter øjeblikket som en håbløs romantiker, mens jeg kan høre, at familien er genforenet, og at hyggen er genopstået ude i køkkenet.

Da jeg havde rost ham og forklaret noget om vores kunders behov, gav jeg følgende tilbagemelding på hans tekst:

Da du i tredje linje i rejsehistorien bevægede dig ned til Loch Ness, var jeg overbevist om, at du ville bruge søslangen som symbol hen mod slutningen. Den ville have passet perfekt ind i den magi, du maler i teksten. Hvis du oven i købet havde givet søslangen en overraskende betydning, ville jeg have været solgt. Din historie er fint disponeret med en ramme derhjemme og et centralt indhold derude. Det fungerer. En gennemskrivning af teksten ville nok også have haft fokus på præcisering af adjektiverne og forstærkning af verberne.

Var oplevelsen virkelig “kun” vanvittig, eller kunne man finde et mere malerisk begreb, som dækker? Dybt magisk? Sindsomstyrtende? Jeg ønsker mig et mindre “jævnt” ord end vanvittig. Og hvorfor “gik” du ned til Loch Ness? Det ville være mere billedskabende, hvis du vandrede, marcherede, listede, slentrede eller fløj derned.

Jeg kender ikke det digt, du henviser til, men hvis jeg gjorde, er jeg sikker på, at jeg ville opleve din beskrivelse af den samme følelse som mere flad – og så virker henvisningen ikke. Hvis den skulle fungere, ville jeg nok vælge at citere, med mindre jeg klart forventer af min målgruppe, at de har den omtalte følelse present ud fra denne enkeltstående sætning. Jeg savner at høre HVORDAN du følte dig som jeget i “Indvielsen”. Og jeg savner, at denne følelse bliver “forudanet” tidligere i teksten – f.eks. ved et skjult citat.

Men tak for en fin læseoplevelse.

Jeg glæder mig til at slippe dig løs på kundeopgaver.

Vores kunder har nu glæde af denne skribents veludviklede kreativitet og veldrejede sprog. Og min opgave er dels at holde øje med, at han fastholder niveauet, og dels at medvirke til, at han udvikler sig positivt.

Og som passioneret tekstnørd er det arbejde med til at gøre dagen på kontoret meningsfyldt og interessant.

Mød vores skribenter her

Hans Stokholm Kjer
Partner
Tekstspot.dk

By | 2015-08-19T11:55:07+00:00 august 19th, 2015|Gode råd, Uncategorized|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment